Misofonie betekent letterlijk ‘haat tegen geluid’.
Misofonie betekent letterlijk ‘haat tegen geluid’ Misofonie is een affectieve geluidsverwerkingsstoornis die wordt gekenmerkt door het ervaren van sterke negatieve emoties (woede en angst) als reactie op alledaagse geluiden.
Over misofonie is nog veel onduidelijk. Dat geldt ook voor de oorzaak en het ontstaan van de aandoening. Wat wel bewezen is, is dat wanneer er eenmaal sprake is van misofonie de hersenen anders reageren en ook dat mensen die eenmaal misofonie hebben ontwikkeld ook een andere lichaamsbelevingsfunctie hebben. Een overbelast zenuwstelsel of stress zijn of symptomen van Misofonie of mede oorzaak ervan. Iemand die continu onder stress staat, bijvoorbeeld door een trauma heeft meer kans op een ontwikkeling van Misofonie dan iemand die geen stress ervaart.
Misofonie is een neurologische aandoening waarbij mensen een abnormaal sterke reactie ervaren op geluiden, zoals stemmen, muziek, gelach of het knipperen van licht. Symptomen kunnen variëren van licht ongemak tot intense fysieke en emotionele reacties, waaronder verhoogde angst, woede, vermoeidheid en depressie. Er is geen genezing voor misofonie, maar er zijn lifestyle–veranderingen die mensen kunnen toepassen om hun symptomen te verlichten.
Behandelopties zijn er weinig. Het AMC in Amsterdam is wereldwijd het enige instituut waar het mogelijk is om een diagnose te laten stellen en een behandeling te ondergaan. Deze behandeling bestaat uit een combinatie van psychomotorische therapie en cognitieve gedragstherapie.
Bij misofonie patiënten zijn drie hersengebieden veel actiever wanneer ze video’s kijken waarin mensen aan het eten zijn of eetgeluiden maken blijft uit een hersenscan naar de geluidsverwerking.
Misofonie patiënten ergeren zich vooral aan: ‘lichamelijke’ geluiden zoals kauwen, ademhalen, slikken of kuchen maar ook ander repeterend gedrag zoals het sloffen met de voeten over de grond of het getik op een toetsenbord. Ze kunnen werkelijk woedend worden van deze geluiden. Naast deze auditieve triggers hebben patiënten met misofonie vaak ook bewegingen die eenzelfde soort reactie oproepen. Dit noemt men kinesthetische triggers.
Triggers zijn bijvoorbeeld: smakken, fluiten, kauwen, krakende geluiden van eten zoals chips, harde koekjes, borrelnootjes, zuigen aan lolly of ijsje, slikgeluiden, luid ademen, piepgeluiden uit neus, knarsende kiezen, neus opsnuiven, boeren, gebruik stopwoordjes, schelle telefoon geluiden zoals ringtonen van smsjes. Maar ook omgevingsgeluiden zoals bladblazers, chips zakken geritsel, tikken van toetsenbord of pen en nog veel meer
Misokenie: Bewegingen die triggeren tot ergernissen zijn bijvoorbeeld knakkende vingers, bewegende benen, friemelden voeten, friemelende vingers.
2 reacties